Somada Hava Kirliliğine Neşter

width: 89%">Kış mevsiminde kent sakinlerinin daha temiz bir hava soluması için bazı tedbirler alındı.

Soma Belediyesi, Mahalli Çevre Kurulu kararları çerçevesinde, Somadaki hava kirliliğini önlemek ve daha temi/, bir çevrede yaşayabilmek için bir dizi önlem aldı. Soba ve kalorifer yakma saatleri sınırlandı, denetimler artırıldı.

Soma Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü taralından yapılan açıklamada hava kirliliğine karşı alınan tedbirlerden bazıları şöyle:

Kalorifer kazanları ve sobalar kömür yakma tekniğine uygun olarak yakılacak. Bu konudaki kontroller Soma Belediyesince yürütülecek. Şikâyetler 24 saat boyunca 153 Alo Zabıta hattına yapılabilecek. Soba ve kaloriferler sabah 06:00-07:30 arasında, akşamları ise 18.00-19.30 saatleri arasında yakılacak. Hava sıcaklığı 15 derecenin üstünde olduğunda kalorifer ve sobalar yakılmayacak. İç ortam sıcaklığı işyerlerinde 18, konutlarda ise 20 derece olacak şekilde yakılacak. Kazan dairelerine kazan yakma talimatları görünür bir şekilde asılacak. Kazanların bakımı düzenli yaptırılacak, bacalar temizletilecek. Kömür torbaları, soba ve kalorifer kazanlarında yakılamayacak. Fanlı -stokerli kazanı olan binalara baca filtresi takılması zorunlu olacak. Kaloriferler, belgesi olmayan kişiler tarafından yakılamayacak. Belgesi olan kaloriferciler de sigortalı çalıştıkları apartmana 200 metre mesafelik alanda en fazla bir binada daha kalorifer yakabilecek. Meskun mahallede 6 Nolu fuel-oilin yakılması yasaklandı. Bunun verine kal-yak adlı kalorifer yakıtı kullanılacak. Yine meskun mahalde ve sanayi sitesinde yanık yağ, lastik, naylon, plastik, ıslak odun, boya ve boya ürünleri satışı yasaklandı.

Kararların Mahalli Çevre Kurulu hükümleri doğrultusunda alındığını söyleyen Belediye Başkanı Hasan Ergene: "Kentine sahip çıkma, aktif katılım ve çözümde ortaklık ilkeleri bütünlüğünde temiz ve sağlıklı bir çevre için halkımızın göstereceği duyarlılığa şimdiden teşekkür ediyorum" dedi.

Yeni Asır Gazetesi: 24 Aralık 2006 Pazar Haberi